Bakan Işıkhan: Borcunu ödemeyen belediyeler icraya verilecek

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın CHP’ye seslenip “belediyeleriniz SGK’ye birikmiş borçlarını ödesinler. Şu anda Hazine ve Maliye Bakanlığımız belediyelerin kaynağında bu borçların tahsiline başlayacak” sözlerinin ardınadn başlayan tartışma sürerken iktidardan yeni bir hamle geldi.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, uyarılara ve bildirimlere karşı karşın prim borçlarını ödemeyen belediyelerle ilgili icra yöntemine başvuracaklarını söyledi.

Işıkhan, A Haber canlı yayınında belediyelerin borçlarına ilişkin soruları yanıtladı.

Bakan Işıkhan, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin borçlarını ödemek için başvurduğuna yönelik açıklamalarla ilgili, “İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin bir şirketi 800 milyon liralık prim borcunu ödemek için SGK’ya başvurdu. Ancak İBB’nin çok sayıda şirketi var ve toplamda prim borcu 3,3 milyardır. Prim borcu 5 yılda 46 kat artış göstermiş. Yani tek bir şirketinin borcu ödendi diye İBB’nin borcu kapandı diye bir sonuca varmak bence çok hatalı olur” dedi.

30 büyükşehir belediyesinin borçlarının yüzde 76’sının CHPli belediyelere ait olduğunu bildiren Işıkhan, “SGK’ya en fazla 1 milyar liranın üstünde olan 6 ilçe var, bu 6 ilçeden 5’i CHP’ye ait. 500 milyon liranın üstünde borcu olan 26 ilçe var, bunların 24’ü yine CHP’li. Biz beş belediyeyi açıklamıştık en borçlu, altıncı belediye AK Parti’ye geçen Hatay Büyükşehir Belediyesi. Borcunun tamamı, seçimlerden önce 2 dönemdir Hatay’ı yöneten CHP yönetiminden kalma” diye konuştu.

‘PRİM BORCUNA KARŞILIK CAMİ, OKUL, HASTANE ARSASI ALINMADI’

Belediyelerin SGK’ya prim borçlarına karşılık cami, okul, hastane arsalarının alındığına yönelik haberlere ilişkin, bakan Işıkhan şunları söyledi: “Sigorta primlerini ödenmesi konusunda belediyelerle iş birliğine açığız. Kamuya tahsis edilmiş yerler, cami, hastane, okul gibi arsaları asla kabul etmiyoruz. Bu, geçmişte de olmadı. Geçmişte cami yapımı için ayrılan arsaların da SGK’nın prim borçlarına karşı ödendiği bilgisini asla paylaşmamak gerekir. Bu yanlış bir bilgidir. Biz belediyelerimizin bize sunduğu gayrimenkulleri tabii ki kabul ediyoruz. Bunun yanında ödeme planlarını gerçekleştirirken, tahsilat yöntemleri içinde gayrimenkulleri, menkulleri olabilir, bizimle oturup masa etrafında değerleme usulüne uygun olarak borçlarına karşı trampa yapabiliyoruz. Burada SGK olarak her türlü çözüme açık olduğumuz ifade etmek isterim. Kamuya tahsis edilmiş bir alanı biz nasıl trampa edebiliriz. Bu gerçek dışıdır.”

‘BURSA’NIN BORCU 382 MİLYON LİRA’

Bursa Büyükşehir Belediyesi’nin borcuna ilişkin Bakan Işıkhan, “Bursa Büyükşehir Belediyesi, şirketleri dahil 31 Mart itibarıyla prim borcu 382 milyon liradır. CHP’nin ifade ettiği rakam ile arasında dağlar var. CHP belediyeciliği; çöp, çamur, çukur belediyeciliğidir. Şimdi buna bir de borç belediyeciliği eklendi” şeklinde konuştu.

(HABER MERKEZİ)

Leave a Comment

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Scroll to Top